Wat is codependentie?

Codependentie wordt ervaren als een toestand (trance), waarin je automatisch je eigen gevoelens en behoeftes aan de kant zet, ten behoeve van de gevoelens en behoeftes van een ander of ten behoeve van de relatie. Je maakt jezelf al dan niet bewust afhankelijk van het gedrag of reactie van de ander of van de relatie. Het gevolg is dat je jezelf kunt verliezen in je relatie(s).

Je “verdwijnt” als het ware een beetje (of helemaal) om de ander meer ruimte te geven. Of je past je aan. Je gedraagt je automatisch naar de verwachtingen of wensen van de ander. Dit gebeurt zo snel en vanzelfsprekend, dat je het vaak op het moment zelf niet door hebt. Achteraf kun je je er rot, leeggezogen of boos door voelen. Ook al snap je op dat moment zelf niet altijd waar dat door komt. Misschien redeneer je het weg, of negeer je wat je van binnen voelt. Zeker als je codependentie een onbewust patroon voor je is en je al heel lang gewend bent om op die manier met je eigen gevoelens en behoeftes om te gaan.

Zijn je codependentie patronen al een lange periode aanwezig, kun je het gevoel hebben jezelf compleet kwijt te raken. Misschien heb je zelfs nooit goed geweten wie je nu zelf bent en wat je voelt. Zorgen voor, of rekening houden met de emoties van anderen is gemakkelijker voor je. Dat ben je gewend.

codependency
relatieverslaving

Herken je dit?

✔ Voel jij de wensen van anderen snel aan en weet je wat de ander nodig heeft?

✔ Heb jij veel behoefte aan bevestiging en waardering van anderen?

✔ Kun jij moeilijk “nee” zeggen als je een ander daarmee teleur stelt?

✔ Je bent een pleaser.

✔ Weet je vaak niet goed wat jij zelf wil en nodig hebt?

✔ Je cijfert je eigen behoeften weg.

✔ Heb je moeite grenzen stellen en bewake.

✔ Voel jij een sterke behoefte aan controle en sturing?

✔ Je accepteert je eigen ‘perfecte imperfectie’ niet.

✔ Je hebt meer kritiek op jezelf dan waardering.

✔ Ga jij conflicten en confrontaties liever uit de weg?

✔ Heb jij het gevoel de ander nodig te hebben om gelukkig te zijn?

Ik kan je helpen

Ik gun jou ware liefde in je leven. Als je echt wilt veranderen en bereid bent aan jezelf te werken, dan kan ik je helpen deze cyclus te doorbreken. Realiseer je dat ook jij ware liefde verdient in je leven, met een partner die emotioneel voor jou beschikbaar is.  Dat betekent niet dat jij je relatie eerst moet verbreken, het betekent wel dat je serieus gaat werken aan de patronen in jouzelf die eraan ten grondslag liggen. We werken samen aan jouw relatie met jezelf, zodat jij uiteindelijk ook liefdevolle relaties met anderen aan zal trekken. Ik help je patronen te doorbreken en belemmerende overtuigingen los te laten. Dit gaat jou helpen om het leven én liefdesleven te krijgen zoals jij het wel wilt. Vraag een gratis intake gesprek aan. Je kunt deze sessie zien als een goede investering in jezelf en als een start om je patronen te doorbreken. Kies voor het leven én liefdesleven zoals jij het wilt!
codepency