Wat is codependency?

Codependency wordt ervaren als een toestand (trance), waarin je automatisch je eigen gevoelens en behoeftes aan de kant zet, ten behoeve van de gevoelens en behoeftes van een ander of ten behoeve van de relatie. Je maakt jezelf al dan niet bewust afhankelijk van het gedrag of reactie van de ander of van de relatie. Het gevolg is dat je jezelf kunt verliezen in je relatie(s).

Je “verdwijnt” als het ware een beetje (of helemaal) om de ander meer ruimte te geven. Of je past je aan. Je gedraagt je automatisch naar de verwachtingen of wensen van de ander. Dit gebeurt zo snel en vanzelfsprekend, dat je het vaak op het moment zelf niet door hebt. Achteraf kun je je er rot, leeggezogen of boos door voelen. Ook al snap je op dat moment zelf niet altijd waar dat door komt. Misschien redeneer je het weg, of negeer je wat je van binnen voelt. Zeker als je codependency een onbewust patroon voor je is en je al heel lang gewend bent om op die manier met je eigen gevoelens en behoeftes om te gaan.

Zijn je codependency patronen al een lange periode aanwezig, kun je het gevoel hebben jezelf compleet kwijt te raken. Misschien heb je zelfs nooit goed geweten wie je nu zelf bent en wat je voelt. Zorgen voor, of rekening houden met de emoties van anderen is gemakkelijker voor je. Dat ben je gewend.

codependentie
codependentie

Wat betekent dit voor je relaties?

Je kiest vaak onbewust een emotioneel onbeschikbare partner uit. Van huis uit ben je namelijk gewend om hard te werken om liefde te krijgen. Voor jou voelt dit heel natuurlijk, dit kun je! Vaak zit hier een overtuiging achter dat jij zo veel liefde te geven hebt! Dit patroon voelt zo vertrouwd voor je omdat je ouders er ook vaak niet emotioneel voor je waren.  

Relaties met deze patronen zijn niet gezond en gelijkwaardig. Deze patronen kunnen je jarenlang gevangen houden in destructieve of toxische relaties. Als dit lang duurt dan raak je jezelf kwijt. Je weet niet meer wat je eigen behoeften zijn.

 

Waarom voelt een codependent zich tot een narcist aangetrokken?

Dat komt omdat de patronen van een codependent en een narcist als puzzelstukjes in elkaar vallen. Beiden zijn onveilig gehecht in de jeugd waardoor ze ongezonde relaties aantrekken.  Allebei hebben ze namelijk binding met een ander nodig om een laag gevoel van eigenwaarde te compenseren. In het begin gaat alles op rolletjes en zijn ze heel zorgzaam en warm naar elkaar toe. Maar niets is wat het lijkt: allebei hebben ze een dubbele agenda om het gebrek aan zelfliefde te maskeren. Samen dansen zij de dans van het aantrekken en afstoten wat veel pijn en verdriet teweeg brengt. Dit wordt ook wel relatieverslaving genoemd.

 

 

Hoe kun je codependency patronen doorbreken?

Het begint met bewustwording welk gedrag je bent gaan vertonen. Door met dat gedrag te stoppen kun je gaan ontdekken wat jouw werkelijke gevoelens, behoeften en verlangens zijn. Je leert authentiek te worden en je eigenwaarde niet meer van de waardering van anderen af te laten hangen. Daarnaast kun je ook oude pijn helen, waardoor je veel meer in het hier en nu gaat leven. Door heling ontwikkel je een gezonde relatie met jezelf en kun je daardoor ook een liefdevolle en bevredigende relatie met anderen aangaan.

Herken je dit?

✔ Voel jij de wensen van anderen snel aan en weet je wat de ander nodig heeft?

✔ Heb jij veel behoefte aan bevestiging en waardering van anderen?

✔ Kun jij moeilijk “nee” zeggen als je een ander daarmee teleur stelt?

✔ Je bent een pleaser.

✔ Weet je vaak niet goed wat jij zelf wil en nodig hebt?

✔ Je cijfert je eigen behoeften weg.

✔ Heb je moeite grenzen stellen en bewaken.

✔ Voel jij een sterke behoefte aan controle en sturing?

✔ Je accepteert je eigen ‘perfecte imperfectie’ niet.

✔ Je hebt meer kritiek op jezelf dan waardering.

✔ Ga jij conflicten en confrontaties liever uit de weg?

✔ Heb jij het gevoel de ander nodig te hebben om gelukkig te zijn?

Ik kan je helpen

Ik gun jou ware liefde in je leven. Als je echt wilt veranderen en bereid bent aan jezelf te werken, dan kan ik je helpen deze cyclus te doorbreken. Realiseer je dat ook jij ware liefde verdient in je leven, met een partner die emotioneel voor jou beschikbaar is.  Dat betekent niet dat jij je relatie eerst moet verbreken, het betekent wel dat je serieus gaat werken aan de patronen in jouzelf die eraan ten grondslag liggen.

We werken samen aan jouw relatie met jezelf, zodat jij uiteindelijk ook liefdevolle relaties met anderen aan zal trekken. Ik help je patronen te doorbreken en belemmerende overtuigingen los te laten. Dit gaat jou helpen om het leven én liefdesleven te krijgen zoals jij het wel wilt.

Vraag een gratis intake gesprek aan. Deze sessie kan gewoon via Zoom vanuit je eigen huis. Als er een klik is dan kan de therapie verder plaatsvinden in mijn eigen praktijk in hartje Rotterdam aan de Nieuwe Binnenweg. 

Je kunt de gratis sessie al zien als een goede investering in jezelf en als een start om je patronen te doorbreken. Kies voor het leven én liefdesleven zoals jij het wilt!

codependentie
× Hoe kan ik je helpen?