Wat is bindingsangst?

Bindingsangst kan relatieproblemen veroorzaken of zelfs een relatie in de weg zitten. Je hebt moeite om binnen relaties de diepte in te gaan. Je krijgt het benauwd als je partner spreekt over samenwonen en trouwen. Of je komt in een relatie niet eens tot dat punt, omdat je voor die tijd de relatie verbreekt. Zodra iemand te dichtbij komt heb je het gevoel te willen vluchten. Met andere woorden; je hebt last van bindingsangst.

Ook al denk je dat je open staat voor een relatie met meer inhoud en intimiteit, je beschermt jezelf als het ware door onbewust partners te kiezen die helemaal niet in staat zijn te geven waar je diep van binnen wel naar verlangt, maar waar je in feite ook bang voor bent. Bindingsangst is eigenlijk hetzelfde als verlatingsangst, maar dan met een muurtje eromheen. Je lijkt onafhankelijk, maar in feite bescherm je jezelf tegen afwijzing en angst om te verliezen. Wanneer je aan bindingsangst lijdt, heb je moeite om je aan iemand te hechten. Waar komt bindingsangst vandaan en wat kun je er aan doen als je het bij jezelf of je partner herkent?

angst relatie
codependentie

Oorzaken bindingsangst

Bindingsangst kent verschillende oorzaken. De oorzaak van bindingsangst ligt meestal in je vroege jeugd. Maar ook een vervelende ervaring binnen een vorige relatie kan de oorzaak zijn.

Hechting

Als jong kind bouw je een band op met je ouders/verzorgers. Dit noemen we hechting. Wanneer hechting niet goed verloopt kan er onveilige hechting ontstaan. De manier waarop jij als kind gehecht bent kan ook nu nog van invloed zijn op hoe jij (intieme) relaties aangaat. Was jouw ouder of verzorger fysiek of emotioneel afwezig? Groeide je op in een onveilige omgeving? Of kreeg je weinig liefdevolle aandacht? Dit kan onder andere tot gevolg hebben dat je als volwassene je moeilijk hecht aan iemand, bang bent om verlaten te worden of mensen moeilijk vertrouwt. Onveilige hechting kan er zelfs voor zorgen dat je (liefdes)relaties vermijdt. 

Bindingsangst ontstaat op een moment dat liefde onveilig is. Dit kan dus in je jeugd zijn, maar het kan ook ontstaan als je volwassen bent. Bijvoorbeeld wanneer je je te lang bevond in een ongezonde relatie, je partner vreemdging, je geliefde plotseling overleed of bij een echtscheiding. Om jezelf te beschermen trek je (onbewust) een muur op. Het kan lastig zijn om bij jezelf of een ander bindingsangst te herkennen. Misschien besef je je niet dat bepaalde signalen duiden op bindingsangst.

Symptomen bindingsangst

 • Je hebt nog nooit een relatie gehad of bent degene die vaak relaties verbreekt.
 • Van een vaste/duurzame relatie krijg je een benauwd gevoel.
 • Je vindt het moeilijk om een relatie officieel te maken.
 • Je wilt wel een relatie, maar hebt altijd een excuus om geen relatie aan te gaan.
 • In een nieuwe relatie ben je heel kritisch.
 • Je twijfelt al snel binnen je relatie.
 • Stabiele mannen of vrouwen vind je saai.
 • Je voelt je aangetrokken tot onbereikbare mannen of vrouwen, zoals iemand die getrouwd is.
 • De relaties die je had waren nooit lang.
 • Je bent binnen een relatie bang om (weer) gekwetst te worden.
 • Voor jou is het lastig om emoties te delen met je partner.
 •  Je hebt vaak ruzie met je partner.

Zoals eerder al aangegeven, betekent bindingsangst niet dat je geen behoefte hebt aan een vaste en liefdevolle relatie, maar je angst belemmert je. Je hebt jezelf voor langere tijd beschermd door je niet te binden. Dit heeft je in het verleden wellicht geholpen, maar lost nu niks op. Laat gevoelens toe in plaats van je er tegen te verzetten. Accepteer dat je bang bent. Hoe kom je vervolgens van bindingsangst af? 
Erkennen dat je een probleem hebt is een eerste stap. Daarna kun je op zoek naar de oorzaak.

Is bindingsangst op te lossen?

Zoals eerder al aangegeven, betekent bindingsangst niet dat je geen behoefte hebt aan een vaste en liefdevolle relatie, maar je angst belemmert je. Je hebt jezelf voor langere tijd beschermd door je niet te binden. Dit heeft je in het verleden wellicht geholpen, maar lost nu niks op. Laat gevoelens toe in plaats van je er tegen te verzetten. Accepteer dat je bang bent. Hoe kom je vervolgens van bindingsangst af?

Het is niet makkelijk om zelf uit de patronen van bindingsangst te komen. Je bent in de loop der tijd heel goed geworden in ontkenning van gevoelens en gevoelens wegdrukken (dat is het afweermechanisme wat hoort bij bindingsangst). Vaak zie je dit zelf niet maar gaat het volledig automatisch. Wanneer je er heel gericht aan werkt is het op te lossen.

Ik kan je helpen

Ik gun jou ware liefde in je leven. Als je echt wilt veranderen en bereid bent aan jezelf te werken, dan kan ik je helpen deze cyclus te doorbreken. Realiseer je dat ook jij ware liefde verdient in je leven, met een partner die emotioneel voor jou beschikbaar is.  Dat betekent niet dat jij je relatie eerst moet verbreken, het betekent wel dat je serieus gaat werken aan de patronen in jouzelf die eraan ten grondslag liggen. We werken samen aan jouw relatie met jezelf, zodat jij uiteindelijk ook liefdevolle relaties met anderen aan zal trekken. Ik help je patronen te doorbreken en belemmerende overtuigingen los te laten. Dit gaat jou helpen om het leven én liefdesleven te krijgen zoals jij het wel wilt. Vraag een gratis intake gesprek aan. Je kunt deze sessie zien als een goede investering in jezelf en als een start om je patronen te doorbreken. Kies voor het leven én liefdesleven zoals jij het wilt!
codependentie
× Hoe kan ik je helpen?